2020. augusztus 10., hétfő

Csíkszeredai szatyorkölcsönző

A Care2Travel a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatalának pályázatán nyert a „Care2Traval egy tisztább Csíkszeredáért” projekttel. Ennek lényege egy szatyorkölcsönző népszerűsítő program, hogy a műanyagszatyor fogyasztást csökkentsük. Ez a kezdeményezés korábban is létezett már a városban, a Zero Waste Csíkszereda facebook csoport oszlopos tagja Csukás Emese indította el a piacon.

Három alkalommal tartottuk meg az akciót az Erőss Zsolt Sportcsarnoknál lévő zöldségpiacon. 130 darab textilszatyorral és 100 papírzacskóval indultunk neki, és más figyelemfelkeltő anyagokkal. Kb. 80 textiltáskát osztottunk ki, a papírzacskó készletünk teljesen elfogyott A kezdeményezés célja az, hogy felhívjuk a figyelmet, hogy a textilszatyor használatával kiváltható a műanyagszatyrok használata, ezzel a környezetünknek segítségére vagyunk. Rengeteg műanyag hulladék keletkezik, amelynek egy jelentős része zacskókból áll. Pár órányi használat után a kukában végzi, de több száz évig velünk marad. E szemétbekerülő zacskóknak egy részét meg lehet előzni, ha magunknál tartunk textilből készültet, akár minden táskánkban, hogyha hirtelen jut eszünkbe a bevásárlás, ne kelljen műanyagot venni.  

Azokon szerettünk volna a programmal segíteni, akik elfelejtettek táskát hozni magukkal, átadáskor felhívtuk a figyelmet, hogy kölcsönzésről van szó, ösztönözve arra, hogy legközelebb már saját szatyorral érkezzenek. A szatyorkölcsönző később is a helyiek szolgálatában áll majd. A visszahozás és a kölcsönzés helye az egyik árus előtti kartondoboz, ahová figyelemfelkeltő felirattal három nyelven (magyar, román, angol) írtuk ki a szatyorkölcsönzés lehetőségét.

Az akció keretén belül egy standdal álltunk ki, változó létszámmal. Én Magyarországról, Francesco Olaszországból jöttünk, és három helyi lány és egy fiú is besegített, cserélődött, hogy épp ki volt jelen. Az emberek elsőre bizalmatlanok voltak, azt hitték eladni szeretnénk nekik valamit, de elmagyarázva mit szeretnénk a legtöbb esetben nyitottak lettek a programra. A papírzacskókba pakolták a vásárolni kívánt árut, és textilzsákkal vitték haza. Volt részünk elutasításban is, de több volt azok száma, akik megszólítva belementek.

Az akcióról újság és webes cikk készült, a rádióban is bemondásra került a lehetőség. Sikeresnek könyveljük el, de még hátra van egy utóellenőrzés megnézni, hogy mennyi szatyor került vissza a kölcsönző kartondobozunkba. Remélem, hogy hosszabb távon is sikerként lehet majd elkönyvelni, használni fogják a kölcsönzőt, ha épp otthon marad véletlenül a saját szatyor. Szemléletformálásra van szükség, az élményre, hogy ilyen módon is megoldható a szállítás. Hogy ne a műanyag legyen az automatizmus és egyetlen elképzelhető lehetőség számukra.

 




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése